Vesti proaste pentru romani! Mai putini bani de la stat

La scurt timp după ce ministrul Eugen Teodorovici din partea PSD a fost înlocuit în funcție de Florin Cîțu din partea PNL, un anunț îngrijorător a fost făcut despre bugetul României.

Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele nouă luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar execuţia arată 228 miliarde lei, ceea ce înseamnă o „gaură” de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Acesta a precizat că joi va face o conferinţă de presă la sediul MFP.

Pe 6 noiembrie, ministrul Finanţelor afirma că execuţia bugetară este îngrijorătoare, iar la zece luni vom avea tot creştere pe deficit.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat informații despre buget

„Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni deficitul creşte (…). Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre pe care le-am exprimat, referitoare la situaţia bugetară”, spunea Cîţu.

Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative ale MFP, s-a încheiat pe primele nouă luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au fost în sumă de 228,7 miliarde lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeaşi perioadă a
anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creştere cu 23,7 miliarde lei, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, arată cei de la Agerpres.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 255,6 miliarde lei, cu 15,3% mai mari comparativ cu perioada similară din 2018.