Veste trista, din pacate: „Intre 1 si 3 august, criteriu pentru reintrarea in Stare de Urgenta ”. Ce spune Raed Arafat

Romania este intr-o crestere supra-exponentiala a cazurilor de coronavirus. In aceste conditii, Romania ar putea intra din nou in stare de urgenta la inceputul lunii august.

Numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut in Romania cu 54,3% fata de saptamana trecuta, iar prognoza realizata de compania Avantera pentru Comitetul National pentru Situatii de Urgenta arata ca  avem o crestere supra-exponentiala a cazurilor de coronavirus in tara.

„Cresterea supra-exponentiala va continua pana cand distanta sociala va incepe sa creasca. La actuala distanta sociala si actualul prag (estimat) de siguranta, la 1 august am avea intre 20.727 si 24.246 cazuri active, peste dublul numarului de cazuri actuale. La terapie intensiva ne asteptam sa avem la 1 august, in aceste conditii, intre 1.036 si 1.697 internari”, scrie in documentul detinut de Digi24.

„Criteriul enuntat exemplificativ pentru reintrarea in Stare de Urgenta (10.000 de cazuri in 5 zile) ar fi indeplinit intre 1 si 3 august”, spun autorii prognozei.

Scenariu sumbru: peste un milion de cazuri de coronavirus

Astfel, in cel mai sumbru scenariu, la sfarsitul lunii septembrie, Romania va depasi un milion de cazuri. (Evolutia numarului de cazuri active in cazul asigurarii unei Distante Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozitatii (pragul de siguranta) = 34 de zile)

Daca se crestea distantarea sociala, atunci scade pericolul de infectare si, de exemplu, pe aceeasi simulare ar putea exista mai putin de jumatate de milion de cazuri de coronavirus. (Evolutia numarului de cazuri active in cazul asigurarii unei Distante Sociale de 9.16 de zile pentru Durata Contagiozitatii (pragul de siguranta) = 20 de zile)

Prognoza evolutiei de covid-19 pe judete

Statistica se bazeaza pe riscul ridicat de crestere + dificultatile de azi (multe cazuri noi) + diferentele din fiecare judet privind distantarea sociala.