Ultima ora: Document! Din toamna, clase de maximum 10-15 elevi, 4 ore pe zi la scoala, ore de 30 de minute si cursuri online

Noul an scolar vine cu noi reguli. Incepand din toamna, clase vor avea maximum 10-15 elevi, copiii vor sta maximum 4 ore pe zi la scoala, iar fiecare ora de curs nu va dura mai mult de 30 de minute, iar restul copiilor din clasa vor invata acasa online.

Noile reguli trebuie aplicate la redeschiderea scolilor si se regasesc in recomandarile oficiale facute de Institutul National de Sanatate Publica. Noul document de contine regulile a fost publicat de Ministerul Sanatatii si trimis in scoli de catre DSP pe 29 mai, informeaza edupedu.ro
Documentul oficial cuprinde masurile de protectie care trebuie aplicate “pentru reluarea activitatilor in unitatile pentru educarea si instruirea copiilor si tinerilor, clasele 0-XIII, in contextul epidemiologic al COVID 19”. Redeschiderea scolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului scolar 2020-2021.

In timpul orelor de curs, elevii trebuie sa pastreze intre ei o suprafata de 4 metri patrati, regula impusa si la examenele din prezent. Specialistii scriu ca “este posibila cresterea numarului de elevi in functie de conditiile locale, dar trebuie indeplinita conditia unui singur copil in banca”, insa nu este precizat ce inseamna aceasta crestere a numarului de elevi.Numarul maxim de elevi pe clasa trebuie sa nu depaseasca jumatate din efectiv, iar ceilalti elevi din clasa vor face activitati online, se mai arata in noul regulament.

O alta recomandare este ca una din cele 4 ore sa se deruleze in fiecare zi in spatii deschise (cum ar fi curtea scolii).
Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toti elevii timp sa se spele cate 20 de secunde pe maini, la iesirea si la intrarea din pauze, se mai arata in documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la scoala.

Mastile vor fi obligatorii pentru profesori, dar purtarea mastilor in interior pentru elevi nu este recomandata – prevede documentul INSP. Este recomandata in schimb purtarea mastilor in pauze pentru ele.