Sunt cu soţul meu de 5 ani și avem un copil…

Sunt cu soţul meu de 5 ani. Până acum doi ani, am fost doar concubini. În februarie 2015, am adus pe lume o minunăţie de băiat, care a avut ceva probleme de sănătate, dar eu nu cred că asta ar fi trebuit să ne aducă pe noi în situaţia asta. Atunci când discut cu el sunt anumite lucruri pe care nu le înţeleg – se enervează, ridică tonul şi logic că mă simt ultimul om şi, de aici, ne mai reproşăm una alta. Eu tot ce fac, m-am învăţat să fac singură şi lui, acum, dacă îi cer să facă ceva sau să mă ajute, mereu aud acelaş lucru: ”dar, ce tu nu poţi?”. Am nevoie de mult mai multe sfaturi. Mulţumesc frumos!

Adela răspunde:

Draga mea,
Din ceea ce spui, înțeleg că ai vrea ca soțul tău să te ajute mai mult, să aibă mai multă răbdare cu tine. Pentru a obține acest efect, trebuie să fii foarte fermă în legătură cu ceea ce îi permiți și ce nu. Atât de fermă, încât să fii în stare să-ți iei copilul și să-l părăsești dacă mai ridică o singură dată tonul la tine. Câtă vreme el știe că poate să te jignească iar tu o să-i permiți, nu se va îndrepta. Doar dacă îi vei demonstra că nu ți-e frică de el și nu depinzi de el, va căpăta respect față de tine și va începe să se controleze.

În ceea ce privește lucrurile mărunte – cum ar fi să ducă gunoiul sau să-l scoată la plimbare pe cel mic – spune-i simplu și clar ce are de făcut. Dacă ridică tonul, încearcă să nu-ți mai pierzi cumpătul. Ori, ridică-l și tu, chiar mai tare decât el. Explică-i că tu ai nevoie de un soț care să te ajute, care să-ți fie alături, un tată de nădejde pentru fiul tău, nu o maimuță urlătoare de care trebuie să ai grijă,cu care nu poți să te înțelegi.