Nou salariu minim obligatoriu și în firme private, propus în Parlament. Salt mare pentru cei cu facultate

Patronii ar urma să fie obligați să asigure un salariu minim mult mai mare decât în prezent anagajaților cu facultate, chiar și fără experiență, potrivit unei propuneri de lege despuse la Senat de către ministrul Muncii, Marius Budăi, și de alți 37 de parlamentari de la putere și de opoziție.

SALARIUL MINIM pentru lucrătorul cu facultate – salt mare

Cei cu studii superioare de scură durată, cum sunt subinginerii, ar urma să aibă un salariu minim brut de 3120 de lei. La acest brut, un subinginer ar lua un salariu minim de 1840 de lei în mână, iar patronul ar trebui să suporte un cost salarial total de 3190 de lei.

Dacă angajatul are studii superioare de lungă durată, saltul ar fi deja semnificativ. Un angajat cu facultate va avea un salariu minim brut de 4576 de lei. La acest nivel, angajatul cu facultate ar lua un salariu minim net de 2677 de lei pe lună, iar firma va fi obligată să suporte un cost salarial de 4679 de lei, cu taxe.

Așadar, costurile firmelor cu angajații cu facultate plătiți la salariul minim aproape că se va dubla, dacă va fi adoptată propunerea de lege din Parlament.

Dacă angajatul mai are și un masterat, patronul va trebui să-i asigure obligatoriu cel puțin un salariu brut de 5.200 de lei pe lună, pe grila de ierarhizare propusă. La acest nivel, salariul minim net ridicat de anagajatul cu masterat va fi de 3042 de lei, iar firma va trebui să suporte un cost salarial total de 5317 lei pe lună.

Dacă salariatul a mai făcut și un doctorat, angajatorul va fi obligat să-i asigure un salariu minim brut de 5824 de lei, la nivelul din anul 2019 al salariului minim pe economie. Astfel, angajatul cu doctorat va avea un salariu minim net de 3407 de lei pe lună, iar angajatorul va fi obligat să suporte un cost salarial de 5955 de lei, cu tot cu taxe.