Reacţia şefului ATI Sibiu: „Legarea de pat a pacienţilor se practică la toate secţiile de terapie intensivă”

Mihai Sava, Medicul Şef al Secţiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu a răspuns la o parte din întrebările legate de acuzaţiile grave aduse unităţii sanitare: legarea de pat a pacienţilor şi chiar provocarea morţii din cauza deficienţelor terapeutice.

Medicul spune că legarea pacienţilor de pat se practică în toate secţiile ATI fiind o procedură care se practică pentru ca aceştia

să nu se rănească până când sedativele îşi fac efectul. Legat de cazurile semnalate într-un articol din publicaţia Turnul Sfatului, în care se arăta că pacienţi au decedat din cauza deficienţelor terapeutice.

 

Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienţii agitaţi pentru ca aceştia să nu-şi inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienţi supuşi unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicaţie sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacţii adverse severe. La pacienţii cu intubaţie orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceştia să poată tolera tehnicile de ventilaţie mecanică.   De ce se încalcă în mod constant protocolul privind relaţionarea cu aparţinătorii? Telefoanele pacienţilor nu se încarcă, iar singura posibilitate de legătură cu exteriorul,

telefonul pus la dispoziţia aparţinătorilor, este inutil, atâta timp cât medicii nu stau, conform procedurii, în cele două ore pentru a da detalii legate de pacienţi. Lucru confirmat atât de lucrători sanitari, cât şi de mulţi aparţinători.