Raed Arafat a dezvăluit că România va avea între 5.000 și 7.000 de noi infectări peste 10 zile

În baza unui calcul matematic, jurnalistul Radu Tudor a lansat un scenariu sumbru, potrivit căruia peste 10 zile, România ar putea avea între 5.000 şi 7.000 de noi infectări cu COVID în fiecare zi. Raed Arafat spune că acest scenariu este posibil “dacă nu se va rezolva problema răspândirii”.

Întrebat dacă vom ajunge la 1.100 de pacienţi internaţi pe terapie intensivă, capacitatea maximă a sistemului nostru sanitar, pe 20 octombrie, Raed Arafat a spus: „Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte. E un procent care automat va ajunge în rândul cazurilor de terapie intensivă. Cazurile care nu necesită intubaţie, ventilaţie, pot fi monitorizate în alte secţii, eliberând locuri şi lăsând bonavii care sunt mai uşor acasă”.

Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană

“O altă metodă de lucru este creşterea capacităţii, mai departe, lucru care la Mureş se face, mai creştem cu 20 de patru în următoarele săptămâni. Aradul a cerut ventilatoare pentru suplimentarea paturilor.

Dar mai e soluţia să folosim încă o parte din paturile care sunt folosite în îngrijirile curente. Mai este un număr de paturi care este folosit pentru urgenţe şi pentru îngrijirile curente, post operator. Acolo putem intra, să alocăm paturi temporar pentru cazurile COVID. Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană”, a mai spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Rafila: Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri pentru coronavirus
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că singura speranță ca această creștere să se reducă este la 7 – 10 zile după implementarea unui pachet de măsuri

“Noi am propus ca pacienții asimptomatici să rămâna la domiciliu și să fie monitorizați la domiciliu. Acest lucru ar decongestiona spitalele”, a explicat Rafila.