Raed Arafat, declarația MOMENTULUI. Se ia în considerare reinstaurarea stării de urgență de la 1 august

Secretarul de stat în MAI avertizează că lucrurile nu merg pe o pantă descendentă, ceea ce pune în pericol sănătatea oamenilor și fac ca lucrurile să se agraveze pe zi ce trece și să aglomereze sistemul medical.

El a declarat că în aceste zile au fost informați, atât el, cât și mediul Cercel sau secretarul de stat Moldovan, că nu au mai existat locuri în spitalele Covid din Bucureşti pentru pacienţii simptomatici.

Secretarul de stat în MAI a mai spus la că ia în considerare scenariul în care România se va întoarce în stare de urgență din 1 august și nu este deloc exclus să se recurgă la măsuri preventive și restricții pentru a preveni o tragedie.

Arafat a dezvăluit că numărul de cazuri crește cu 54.3% pe săptămână, astfel că în luna august sunt șanse ca România să aibă peste 58.000 de cazuri active și 4.000 de persoane vor fi internate la secțiile de Terapie Intensivă.

„Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august. Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile va intra în Terapie Intensivă. 20 – 30 la sută vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri.

Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc.”, a declarat Raed Arafat.