Raed Arafat, despre detașarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că au fost situaţii în care medici nu au dorit să fie detaşaţi la un spital, iar din acest motiv bolnavii au fost transferaţi la alte unităţi medicale cu riscul de a pierde bolnavul în timpul transportului, deoarece unii dintre pacienţi sunt extrem de instabili, menţionând că acest lucru s-a şi întâmplat.

Raed Arafat a declarat, duminică seară, la Digi 24, că în perioada stării de urgenţă au fost detaşaţi medici, iar în starea de alertă mutările s-au produs cu acordul acestora.

“Noi, în perioada stării de urgenţă şi acum, în perioada asta, noi am detaşat medici. În perioada stării de urgenţă au fost detaşaţi prin ordin şi foarte multe detaşări au fost, de rezidenţi, medici specialişti, ATI, urgenţă, infecţioase. În starea de alertă trebuia să lucrăm cu acordul. Cu acordul a devenit mult mai greu, pentru că, dacă vrea medicul nu vrea şeful lui, dacă vrea şeful lui, nu vrea medicul. Problema acum este aşa: nu te duci să detaşezi medicii pentru că îţi place să-i detaşezi sau să îi detaşezi numai de dragul de a spune «hai să ne jucăm cu medicii»”, a afirmat Arafat.

El a dat ca exemplu situaţia unui spital în care medicii sunt infectaţi, intră în izolare şi nu mai are cine să trateze pacienţii din judeţul respectiv.

“O situaţie în care la un spital de urgenţă, pe o secţie, apare un focar. Medicii de pe secţie sunt infectaţi. Intră în izolare. Cine lucrează? Sunt pacienţi. Nu este alt spital. În majoritatea judeţelor este un spital judeţean de urgenţă. Pacienţii care sunt în acest judeţ, cine îi tratează când oamenii aceştia sunt în izolare? Trebuie să aduc medici din altă parte. Dacă toţi îmi spun, nu vreau, ce fac? Pun bolnavii în maşină şi îi trimit pe toţi la alte spitale, în alte judeţe şi le încarc pe ele. Care e soluţia?”, a mai spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am pierdut bolnav între spital şi elicopter”
Întrebat dacă au pierut bolnavi pe drum din cauza transferului, Arafat a răspuns: “Da. Nu numai. Am pierdut bolnav între spital şi elicopter. Să înţeleagă lumea că, dacă ne vine şi ne spune cineva «nu detaşaţi medicii că au drepturi», înţeleg, sunt şi eu medic, ok, nu detaşăm medici, dacă nu vrea nimeni voluntar să se detaşeze şi noi avem situaţii de acest gen în ţară trebuie cineva să îşi asume să ne spună cum ne descurcăm. Mergem şi îi luăm şi îi mutăm în altă parte, dar există un risc şi acest risc este ca bolnavul să îl pierzi pe timpul transportului. Sunt bolnavi, unii dintre ei extrem de instabili”, a spus Arafat.