Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români. Se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei

veniturile

 

LEGEA PENSIILOR. Proiectul legislativ prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, scrie a1.ro. Dacă în prezent este de 1100 de lei, până în 2021 va ajunge la 1875 de lei, iar pensionarii vor primi aproape dublu faţă de 2017.

Un profesor universitar va ajunge cu o pensie de 8000 de lei. Atenție! Raportat la salariul pe care-l avea în 2017, nu la salariile pe care le au acum în plată. Un doctor, la fel, ajunge cu o pensie de 5000 de lei, raportat, din nou, la salariile pe care le aveau în 2017.

 

Noua lege a pensiilor favorizează mamele eroine. Se vor putea rerage din activitate cu 6 ani mai devreme dacă au trei copii şi au cotizat cel puţin 15 ani. După a patra naştere, vor câştiga câte un an în plus pentru fiecare copil.

În plus, în noua formulă, se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei. Vor conta inclusiv sporurile primite la salariu, orele suplimentare plătite sau primele şi bonusurile. Şi studiile făcute – inclusiv masteratul şi doctoratul – vor influenţa punctajul final.

După publicarea legii în Monitorul Oficial vor începe recalculările pentru cei peste cinci milioane de pensionari, iar fostul ministru al Muncii spune că toate pensiile vor creşte.

Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificări. La pensia de urmaş, de exemplu, apare ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi în plus 25% din pensia soţului decedat. compeltare Iar după noua formulă de calcul, penisa minimă a unui om cu 35 de ani vechime se va dubla.

Legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.