Noi scumpiri la alimente!

Din păcate preparatele din carne de porc specifice Crăciunului și Anului nou au suferit deja o scumpire de aproximativ 20%, iar creșterea prețurilor ar putea să continue, avertizează cei de la Asociația Română a Cărnii.

„În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată preţul este mai mare. Mai intervine şi devalorizarea monedei naţionale şi faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China”, a declarat directoarea asociației ARC.

„Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, preţul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creşterea acestui preţ mai intervine şi preţul porcului ca atare. În special purceii graşi au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat şi preţul la nivelul fermelor”, a mai adăugat Dana Tănase.

Se pare că lucrurile stau foarte prost și la capitolul slănină. Acest ingredient este nelipsit din majoritatea preparatelor din carne de porc, așa că o criză pe acest plan duce la scumpiri foarte mari ale tuturor preparatelor. „Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat şi o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne”,a mai adăugat Tănase.