Nelu Tătaru, anunțul care dă fiori românilor. „Dacă se va ajunge la 10.000 de cazuri într-un interval de 3-4 zile se impune starea de urgență”

Ministrul Sănătății a făcut declarații care dau fiori românilor. România ar putea reveni la starea de urgență dacă numărul de cazuri noi de coronavirus va ajunge la 10.000 într-un interval de 3-4 zile, la nivelul întregii țări, a transmis Nelu Tătaru.

Ministrul a explicat că nu va fi instaurată starea de urgență după doar două zile în care cazurile pozitive au ajuns la peste 550, ci va fi instituită dacă va fi o perioadă cu transmitere accentuată sau dacă vor numărul se va dubla de la o zi la alta.

„În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat Tătaru.

Tătaru a explicat că dacă oamenii vor continua să nu respecte regulile de distanțare fizică se poate ajunge la o transmitere comunitară accentuată a COVID-19.

„De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni”.

614 îmbolnăviri în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 9 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.834 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 240 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 809.663 de teste.