Medicul neurochirurg Vlad Ciurea: “Izolarea ne-a tampit. Arma impotriva COVID-ului e imunitatea…”

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea avertizeaza ca izolarea are efecte neurologice grave. Profesorul spune ca, mai ales pentru persoanele varstnice, iesitul la aer si socializare, este vitala pentru stimularea creierului si a imunitatii.

„Am observat ceva, inca nu sunt raportate, la pacientii mei care au fenomene usoare, ca evolueaza. Mi-e foarte jena sa-i arunc in fata unei doamne, domn «dumneata ai Alzheimer». Toti vin in ultimul timp, de la o anumita varsta, cu tulburari de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau nu mai au coerenta gestului, scapa paharul. De ce? «Mama e stresata, bunica nu se mai coordoneaza». Altceva este.

Conexiunile in sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru ca aceasta izolare nu a dus la ceva bun. Intre patru pereti, uitandu-ne eventual la TV sau discutand aceleasi lucruri in familie nu am facut decat sa ne tampim luni si luni de zile. Trebuie sa iesim afara! Omul este un produs social, trebuie sa vorbeasca, sa comunice, trebuie sa colaboram, sa socializam intre noi” a declaratprofesorul neurochirurg Vlad Ciurea.
„Este nevoie sa schimbam rutina. In acest moment ne-am izbit de ceva nou si in aceasta situatie noua in care ne aflam trebuie sa ne adaptam. Persoanele in varsta, nu-i lasati in casa. Scoateti-i macar pe o banca, in parc, sa socializeze, sa vorbeasca, sa joace sah, sa faca cuvinte incrucisate. Toate lucrurile acestea dezvolta cerebral o gramada de activitati.

Foarte multa lume, am constatat in ultimul timp, vin in familie si spun ca parca uita, nu mai stie, pune cheile in frigider. Aceasta adunare face foarte bine pentru toata lumea. Schimbul de idei, vederea. Faptul ca unul are o cravata mai frumoasa, o imbracaminte mai superba, o coafura.