„MAREA DOAMNĂ” A ANESTEZIEI ȘI TERAPIEI INTENSIVE A MURIT LA 82 DE ANI: „ÎNTREAGA COMUNITATE MEDICALĂ E MULT MAI SĂRACĂ”

Medicul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, a făcut, sâmbătă seară, un anunț care va întrista toată comunitatea medicală.

Colega sa, Dr. Manuela Stănculescu, a murit la 82 de ani. Vestea a fost dată de Șerban Bubenek, prin intermediul unui comunicat de presă. Medicul a murit din cauza unui anevrism de aortă.

„Astăzi 27 iunie 2020 Dr. Manuela Stănculescu, Marea Doamnă a anesteziei și terapiei intensive adresate pacientului oncologic, s-a mutat la Domnul!

Prin dispariția distinsei și remarcabilei noastre colege Manuela Stănculescu, una dintre conștiințele curate ale lumii medicale Românești, întreaga noastră comunitate medicală este de astăzi înainte mult mai săracă.

Va rămâne pentru totdeauna în memoria colegilor și a pacienților Domniei Sale prin exemplul său de devoțiune și empatie.

Dumnezeu să o odihnească!
Cu adâncă tristețe,
În numele Societății Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.):
Prof. dr. Șerban Bubenek – Președinte”, a scris medicul ATI într-un comunicat.

 

Cauzele acestei afecțiuni

Cauzele sunt diferite în funcție de localizarea anevrismului aortic. Anevrismele de aortă, în special cele de aortă abdominală, apar frecvent la persoanele fumătoare, chiar și la cele care s-au lăsat de fumat.

 

În aceeași situație sunt și persoanele de peste 65 ani care dezvoltă o rată mult mai crescută de risc și devin predispuse anevrismului de aortă abdominală.

În unele cazuri, hipertensiunea arterială netratată la timp poate duce la dilatarea aortei. În același timp, nivelul crescut al grăsimilor în sânge (hipercolesterolemia) crește considerabil riscul apariției anevrismului de aortă.