Ludovic Orban anunță controale severe: ”Sunt zone în care parcă deliberat nu se respectă regulile”. Cluburile ar putea fi închise după ora 22. Video

Prmeierul Ludovic Orban a anunțat, într-o videoconferință cu prefecții la care a participat și ministrul de Interne, că vor fi făcute controale severe legate de respectarea măsurilor de prevenire a infectărilor cu COVID-19. Orban a spus că există posibilitatea închiderii cluburilor după ora 22, dacă nu  există garanții că regulile sunt respectate.

După încheierea întâlnirii, premierul a cerut Senatului să adopte cât mai repede proiectul de lege care va permite autorităților să recurgă din nou la izolare și carantină, el adăugând că decizia de amânare a dezbaterilor reprezintă un ”sabotaj  sistematic”.

 

Obiectivul nostru este acela de a nu mai lua nicio  măsură care să afecteze negativ economia. Acest lucru va fi posibil doar printr-un comportament responsabil. Mesajul către prefecți este unul de acțiune fermă, fără mănuși, de aplicare a legii și sancționare a celor care nu  respectă regulile.

Sunt zone unde se respectă regulile, unde patronii sunt implicați și sunt zone în care parcă în  mod deliberat nu  se respectă regulile. Controalele se fac, s-au dat foarte multe sancțiuni, s-a închis temporar activitatea unor cluburi și terase.

Un mesaj de revoltă  și indignare față de amânarea dezbaterii de către Senat pentru amânarea dezbaterii legii privind insturmentele de care avem nevoie pentru combaterea epidemiei. Toate țările democratice au aceste instrumente, dar guvernul român este lipsit de acest instrument vital. Nu avem pârghia de a decide izolarea la domiciliu, există riscul ca persoanele suspecte să se plimbe libere în societate.

Nu ne putem substitui  Parlamentului, depinde de Parlament adoptarea acestei legi care este indispensabilă. Sunt la capătul răbădării, acest sabotaj sistematic nu ne afectează pe noi, ci sănătatea și viața oamenilor. Le mai solicit o dată: adoptați legea! Legea permite ca autoritățile competente să dispună măsuri simple: izolare, carantină sau carantină zonală. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu dispuneam carantină în  Țăndărei? S-ar fi întins focarul în tot județul Ialomița.

-Dacă continuă această atitudine putem ajunge într-o situație pe care nu o dorim. Deocamdată, trebuie să oprim creșterea numărului de infectări.

-Indiferent câte teste se fac, contează numărul de cazuri pozitive. E adevărat, cu cât se fac mai multe teste cu atât este mai bine.”

 

Cluburile și restaurantele, vizate în mod special de controale

Este clar că există zone și activități unde ne confruntăm cu o încălcare mai gravă a regulilor, cu riscuri majore. Va trebui să concentrăm toate eforturile noastre în primul rând către aceste zone. Obiectivul nostru este acela de a ne asigura că orice actor instituțional din zona publică sau privată este angajată în respectarea regulilor”, a spus Orban.