Legist INML București: “Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată altfel decât tot ce am văzut”

A apărut o carte despre cauzele morții COVID-19. Medicul Cristian Stan a sintetizat în acest ghid pentru practicieni descoperirile pe care le-a făcut la autopsii. Pe baza observațiilor, medicul spune că noul coronavirus produce o inflamație a vaselor mici de sânge. “Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”, susține specialistul.

Profesorul universitar Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici – București, a scris o carte despre cauzele morții, ce se dorește să fie un ghid ușor de citit și ușor de înțeles pentru colegii săi practicieni.

Profesorul universitar Cristian Stan Cartea cuprinde observațiile și concluziile a 25 de ani de experiență în medicina legală, în care a efectuat mii de expertize medico-legale și autopsii din care 5.000 au fost cazuri complexe. În ultimele luni a efectuat autopsii și pe decedați COVID-19, boală al cărei mecanism îl descrie în ghid.

Coperta cărții scrise de profesorul universitar Cristian Stan – Domnule doctor, câte autopsii pe decedați COVID ați efectuat? – Trei autopsii au fost pe decedați confirmați prin test făcut în timpul spitalizării, iar 4 au avut test negativ, dar acesta, cred eu, a fost prelucrat prea devreme, la una, două săptămâni înainte să intervină moartea.

Deci au fost suspecți la un moment dat și spitalul nu i-au retestat după primul rezultat negativ. Sunt însă sigur că toți au fost infectați cu noul coronavirus. Plămânii, plini de apă – Cum puteți fi sigur că acele persoane au avut COVID fără să aveți o analiză de laborator care să vă confirme acest lucru? – În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morți.

Decedați din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii și expertize medico-legale. După o asemenea experiență îți formezi ochiul, îți dezvolți o anumită intuiție. Ca aspect macroscopic, decedații COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea.