Klaus Iohannis a actualizat legea! Milioane de români vor avea interzis. Cu câți ani de închisoare vor fi pedepsiți

Lege extrem de importantă așteptată de către toți românii. Președintele Klaus Iohannis a adoptat un proiect cucial pentru România și pentru mii de oameni care se simțeau amenințați. Este vorba despre legea combaterii violenței domestice.

Închisoare pentru cine încalcă legea

Conform legii adoptate de către Parlament și promulgate de președinte României, persoanele care încalcă ordinul de protecție pot fi pedepsite cu închisoare de la șase luni la 5 ani, față de varianta inițială a legii care prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la un an.

De asemenea, potrivit legii, persoanele care sunt victime ale violenței domestice pot solicita și beneficia de asistență juridică.

„Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie”, se arată în legea promulgată de către președinte și care va intra în vigoare chiar de astăzi când ajunge și în Monitorul Oficial.

1. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 3

În sensul prezentei legi, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

2. La articolul 4 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

h) violența cibernetică – hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima.