Incidente la secțiile de votare. Anunțul făcut de MAI

Ministerul de Interne a anunțat că în primele ore ale alegerilor prezidențiale la nivel național au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale, cele mai multe vizând lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că până acum, cinci dintre cele 17 sesizări nu s-au confirmat.
A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt, în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Majoritatea sesizărilor au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.

Amenda în cazul celor care sfătuiesc alegătorii să voteze sau să nu voteze cu un anumit candidat este cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Un număr de 18.217.156 de români sunt așteptați să voteze la alegerile prezidențiale 2019 care au loc astăzi, 10 noiembrie 2019. Secțiile de vot din țară sunt deschise de la 7.00 până la ora 21.00.