Drama unei paciente COVID care și-a pierdut soțul: „A venit mai bine decât mine, fără febră. Parcă a explodat virusul în el”

Pe măsură ce numărul zilnic de cazuri de COVID-19 crește, medicii încep să se gândească la momentul în care toate locurile în spitale vor fi ocupate, iar ei vor fi nevoiti să aleagă cine trăiește și cine moare. Urmăriți un reportaj Pacient în România realizat în Gorj, județul unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din România.

Medic: Nu am absolut niciun loc, chiar nu am unde. Am 144 de pacienți.

Medic: Cel mai sumbru scenariu… impunerea necesității noastre de a alege între pacienții pe care trebuie să-i salvăm.

Lupta pentru paturile din ATI a început și în Gorj. Este județul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, deși la început era județul cu cele mai puține cazuri.

Pe poarta Spitalului din Târgu Cărbunești intră ambulanțele în continuu. Este singura unitate din județ transformată în spital COVID. Și în Gorj, ca în alte zone din țară, transmiterea virusului este comunitară.

Elena Vâlceanu- asistentă: În acest moment secția de terapie intensivă e plină, nu mai sunt paturi, încercăm să mai facem câte un loc, să dăm pacienții care sunt în stare mai bună pe secție, să primim pe cine vine mai grav.

În Gorj sunt doar două spitale care au terapie intensivă, cel de la Târgu Cărbunești și Spitalul Județean Târgu Jiu. Adică 20 de paturi de terapie intensivă. Sunt insuficiente, iar medicii nu mai știu cum să salveze pacienții care au nevoie de oxigen.

Discuție medic Târgu Cărbunești – medic Târgu Jiu:

-Nu am absolut niciun loc.

-Ne tot spun să punem paturi, dar ce să facem cu patul? Că n-am ventilatoare, n-am nici mășți de CPAP. Eu nu mai am ventilatoare în secţie. Un singur ventilator mai am în secție.

-Vai de mine!

-E un dezastru. Nci nu se răcește patul. Apucă fetele să schimbe lenjeria și ne pândește medicala ți-l iau pe ăsta, dar îți aduc la schimb unul mai grav.