Adrian Marinescu, semnal de alarmă cu privire la virusul care provoacă val de internări în România

Norovirusul sau gripa stomacului face ravagii în Râșnov, acolo unde 140 de persoane s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de internări în spital. Potrivit medicului infecționist, Adrian Marinescu, această boală poate fi cauzată de viruși, bacterii sau paraziți și necesită multă atenție și prevenție, acționând în mod special acolo unde există un sistem imunitar slăbit.

Avertisment sumbru cu privire la explozia infecțiilor cauzate de Norovirus

Direcția de Sănătate Publică Brașov a atras atenția asupra celor 140 de pacienți diagnosticați cu Norovirus și care au prezentat simptomatologie specifică, majoritatea prezentându-se la  medicul de familie sau la spitale din judeţ cu vărsături, stări de greață greţuri,  febră, frisoane, dureri abdominale și scaune diareice. Potrivit sursei citate, în urma analizelor efectuate s-a constat că toate aceste cazuri reprezintă o epidemie de Norovirus.

„În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă. (…) Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz – un copil de 5 ani, la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2 – a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună.

De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a precizat DSP Braşov, citat de Agerpres.

 

Fostul manager de la „Matei Balș” a explicat ce presupune infectarea cu acest virus periculos și modalitatea prin care acesta se contactează. Potrivit medicului, acest virus se transmite, în general, de pe mâinile murdare și se comportă ca o gastroenterită într-un grad mai avansat. Ca măsură de prevenție primară, medicul atrage atenția asupra igienei, aceasta fiind esențială pentru a ține departe bacteriile și virușii.