A murit scriitorul român Gheorghe Iova. Soţia sa a dezvăluit cauza decesului

Scriitorul Gheorghe Iova a murit sâmbătă, la Spitalul Municipal din Capitală, în urma unui infarct. Scriitorul ajuns la 69 de ani era internat de șase săptămâni în urma unui infarct depistat cu întârziere. În jurul orei 16.30 a fost declarat decesul, după ce medicii au încercat resuscitarea.

Scriitorul român Gheorghe Iova a murit la 69 de ani

Familia va anunța în zilele următoare detaliile privind depunerea scriitorului, cel mai probabil la capela cimitirului Străulești II, unde ar urma să aibă loc marți și înmormântarea. Decesul a survenit ”în urma unui stop cardiac, după șase săptămâni de când

era internat în spital după un infarct masiv. În liniște, în pace, senin, a plecat. Joi mi-a spus așa: Doina, mai stai cu mine trei zile, atât, trei zile. Într-un fel am fost toți pregătiți, a venit într-un moment tot pe spiritul lui”, a spus Doina Iova, soția scriitorului, pentru MEDIAFAX.

În momentul în care se anunța decesul scriitorului, mai mulți artițti și scriitori jucau un meci de fotbal organizat cu scopul de a strânge bani în sprijinul autorului internat în spital. 

”Efectul Iova” asupra literaturii române postbelice, în varianta sa radical-experimentală și ”neo-autenticistă”, a fost mai important decît s-ar crede.

A murit scriitorul român Gheorghe Iova
A murit scriitorul român Gheorghe Iova

În 1992 a debutat oficial cu volumul personal ”Texteiova”

Nu numai opzeciștii, ci și unii poeți anteriori (Angela Marinescu) sau ulteriori (Ioan S. Pop, douămiiștii) au intrat în raza de influență a acestui revoluționar al limbajului. Iova era un om și un scriitor liber, rebel,

dificil, ciudat, cu un anumit demonism (foarte… uman), care scăpa mereu printre degete. Un Iov, în felul lui. În ultimii ani s-a luptat din greu cu o boală care, pînă la urmă, l-a învins”, scrie criticul Paul Cernat.

Gheorghe Iova s-a născut pe 8 ianuarie 1950 în Găgeni de Jos, comuna Vintileanca, azi Săhăteni, județul Buzău. A fost cunoscut în calitate de poet, prozator și eseist. A fost membru al cenaclului Junimea, condus de Ovid S. Crohmălniceanu. Alături de Gheorghe Ene

și Gheorghe Crăciun a constituit nucleul grupului literar Noii. Până la căderea comunismului textele sale nu au apărut decât în antologii și în publicații realizate artizanal.

Abia în 1992 a debutat cu volumul personal ”Texteiova”, la editura Cartea Românească. Pe rând, scrierile sale au fost solicitate pentru antologiile dedicate generației 80 și generației 90 din literatura română, fiind citate ca modele de vitalitate și de autori debutați după 2000.

Cele mai recente volume pe care le-a publicat sunt „Etalonul Mizil”, Casa de pariuri literare, 2016, la care a fost coautor împreună cu Cosmin Manolache, ”Ciungamații. Liber de faptul că mi se garantează litertatea.

Dosar de ”dușman al poporului” (2017) și ”Citate/Cecitate”, la aceeași editură, în 2018. sursa:fanatik.ro